APAKAH TANDA-TANDA BAYI TIDAK MENDAPAT SUSU YANG CUKUP?

 

INDIKATOR BAYI CUKUP SUSU BAYI MUNGKIN TIDAK CUKUP SUSU
1.  Air kencing bayi. Sekurang-kurangnya 6 kali lampin basah dalam sehari. Air kencing jernih dan tidak pekat. Bayi kurang kencing atau mempunyai air kencing yang pekat dan kuning.
2. Najis bayi. Najis berwarna kuning cerah, sedikit berbiji dan lembut. Najis sangat sedikit dan berwarna kehijauan.
3. Berat badan   bayi. Kenaikan berat badan yang normal bagi bayi yang cukup susu adalah sekitar 400gm – 1kg setiap bulan. Kenaikan berat badan yang sangat sedikit (kurang dari 400gm sebulan) dan tidak konsisten setiap bulan.
4. Kekerapan penyusuan. Bayi akan menyusu sekerap 8-12 kali dalam masa 24 jam. Bayi tidak kerap menyusu.
5. Pattern hisapan. Pattern hisapan bayi secara perlahan dan mendalam semasa penyusuan menandakan bayi mendapat susu yang mencukupi. Pattern hisapan yang ringan dan laju-laju sepanjang penyusuan menandakan bayi tidak mendapat kuantiti susu yang diperlukannya.
6. Bunyi menelan. Melalui lekapan yang betul anda dapat dengar dan lihat bayi menelan susu. * Bunyi bayi menelan susu tidak kedengaran.
7. Tona kulit bayi. Bayi yang cukup susu mempunyai kulit yang sihat, pejal dan agak kemerahan dengan tona kulit yang cantik dan segar. Kulit bayi kelihatan kering dan kusam.
8. Keadaan bayi. Bayi yang mendapat susu yang cukup kelihatan gembira dan lebih tenang. Bayi yang kenyang akan tertidur selepas menyusu. * Bayi sering kelihatan resah, menangis dan tidak tidur lena.
9. Keadaan payudara ibu. Payudara ibu lembut dan kosong selepas penyusuan. Payudara ibu masih keras dan penuh dengan susu walaupun selepas penyusuan.

Beberapa maklumat yang ditandakan dengan * adalah subjektif dan memerlukan pemantauan yang rapi dari anda bagi menentukan kesahihannya.

Contohnya: * Bayi sering kelihatan resah, menangis dan tidak tidur lena.

Kemungkinan:

1. Bayi kurang susu.

2. Mungkin juga bayi mahukan perhatian, mahu lampinnya ditukar dan mahu dipeluk ibu.

Maklumat di atas adalah sebagai garis panduan sahaja kepada anda untuk menentukan bayi mendapat susu yang mencukupi. Nasihat saya agar anda tidak terlalu risau memikirkan kuantiti susu yang dihasilkan, sama ada cukup atau tidak cukup untuk bayi anda.

Kunci kepada penghasilan susu yang berterusan dan mencukupi adalah dengan penyusuan yang kerap dan konsisten. Risau dan stress pula boleh merencatkan pengeluaran susu. Jadi, kalau terlalu risau pun tidak bagus ya ibu. Sebagai ibu menyusu, pastikan pengambilan air yang mencukupi dan pemakanan yang sihat.

Happy-Baby-Bath
Sertai Seminar PRAKTIKAL Mudahnya Menyusu cikgu kalau betul-betul nak berjaya menyusu. Seminar seterusnya di:

09 Mei – Seremban

10 Mei – Kelana Jaya

15 Mei – Kota Bharu

16 Mei – Kuala Terengganu

17 Mei – Kuantan

Daftar di sini: mudahnyamenyusu.gr8.com

 

Zuain Ghani,

CikguSusu.com

.

Nak beli breast pump murah? Klik di link ini: www.pumponthego.com/shopnow

.

Leave a Reply